CaPriN

Prostatacancerföreningen i Halland.

Startsidan Om föreningen Verksamhet Styrelse Dokument Kontakta oss Länkar


I samverkan med bröstcancerföreningen Johanna anordnades en ljusmanifestation i Picassoparken den 7 oktober 2010.
250 marshaller i ett mönster som påminde om det blå och det rosa bandet lyste upp höstkvällen.

Text och foto Bernt


I Café Österskans strax intill bjöds på kaffe och mazarin.


Delar av CaPriNs styrelse i glatt samspråk.

Kvällens mycket uppskattade föreläsning
handlade om bröstcancer och prostatacancer - likheter och olikheter.

Det visade sig att likheterna var många exempelvis när det gäller förekomst och hormonberoende. Som en viktig skillnad framhöll föreläsaren, dr Bengt Johansson, överläkare vid Onkologiska kliniken, Universitetssjukhuset Örebro, att bröstcancer i princip alltid kräver behandling medan prostatacancer ibland har ett så stillsamt förlopp att den bästa behandlingen kan vara "exspektans" det vill säga att man bara håller den under uppsikt.

En annan skillnad som nämndes är att kemoterapi, det vill säga "cellgiftsbehandling" ofta gör god nytta vid bröstcancer men inte vid prostatacancer.

Kontakten med publiken var mycket god och dr Johansson lyckades mycket väl med att redogöra för fakta om dessa båda sjukdomar utan att det kändes tungt eller svårbegripligt.
Publiken ställde måga frågor, bland annat undrade någon hur man som cancerläkare kan undgå att bli nedstämd av allt elände man möter. Svaret blev en korrigering av den bild som ges i massmedia, där det som rapporteras är sådant som gått snett, där någon är missnöjd eller råkat illa ut, inte om de många fler som är nöjda, där behandlingen varit framgångsrik.

Bland åhörarna syns här i förgrunden ordföranden för CaPriN och ordföranden för Bröstcancerföreningen Johanna.